Je slimme toestellen beveiligen tegen hackers: dit kun jij doen

Slimme toestellen helpen je tijd besparen, zorgen voor extra comfort en een energiebesparing. De bediening verloopt vlot via een touchscreen, smartphone of tablet. Bang dat een hacker je systeem zal kraken? Ga aan de slag met onze tips en je bent een stuk geruster! 

Smart home

Efficiënte verwarming, gestuurde ventilatie, voorgeprogrammeerde lichtsferen, aansturing van je rolluiken, een alles-uitknop, ... Een smart home biedt een pak mogelijkheden die jou het leven makkelijker maken. Alles begint met een doordachte elektrische installatie. Maar hoe zit het met de beveiliging? Specialisten in domotica en huisautomatisering doen heel wat inspanningen, maar ook jij kunt je steentje bijdragen!

Sta stil bij je wachtwoord

Welk wachtwoord staat er ingesteld voor jouw installatie? Nog steeds het standaard wachtwoord? Dat is echt not done. Hackers hebben een lijst met standaard wachtwoorden om uit te proberen. Klassiekers zijn ‘admin’, ‘azerty’, ‘paswoord’ of het weinig originele: ‘12345’. Staat jouw wachtwoord op de lijst, dan loop je extra risico. Wijzig dus je wachtwoord en ga voor een sterk alternatief.

Eén wachtwoord per systeem

Staat voor al je systemen hetzelfde wachtwoord ingesteld? Dat kan beter. Stel één wachtwoord in per systeem, zo bouw je extra beveiliging in. Niet zeker of je wachtwoord veilig is? Geef het in op haveibeenpwned.com. Je ziet meteen of het al misbruikt is in andere systemen. Bij negatief advies kies je best een ander.

Houd je toestellen up-to-date

Check voor elk toestel dat met internet verbonden is, of de laatste update wel geïnstalleerd is. Normaalgezien krijg je voor je laptop, smartphone of tablet een melding telkens je een update moet doorvoeren. Andere slimme toestellen zijn meestal moeilijker te updaten, maar hun updates zijn minstens zo belangrijk. Niet nonchalant mee omspringen dus!

Vergeet je wifirouter niet

Ook je wifirouter heeft soms een update nodig. Je internetprovider voert deze updates normaalgezien door voor jou, maar het is slim om dit op te volgen. Zelf een wifirouter geïnstalleerd? Kijk elke zes maanden na of er een update nodig is en maak er werk van. De wifirouter is vaak de zwakste schakel in de keten. Stel de hoogst mogelijke beveiliging in en gebruik een voldoende veilig wachtwoord.

Ga voor een gekend merk

Ook als je geen snob bent, kies je best voor een gekend merk. Grote merken zijn erg gehecht aan hun reputatie en willen zeker niet geassocieerd worden met beveiligingsproblemen. Ook hebben grote bedrijven meestal veel toestellen in de markt. Dat maakt ze extra aantrekkelijk voor hackers. Daarom doen deze firma’s hard hun best op het vlak van beveiliging. Ze komen sneller beveiligingsrisico’s te weten en brengen daarvoor updates uit.

Informeer je  

Benieuwd of het toestel dat je wil kopen, goed beveiligd is? Helaas bestaat er geen label, keurmerk of lijst om je op te baseren. Informeer je daarom over het beleid. Sommige grote bedrijven zoals Niko passen de laatste beveiligingstechnieken al toe tijdens de ontwikkelingsfase (security by design). Een vaste securitypartner informeert de R&D-afdeling uitgebreid over actuele beveiligingsproblemen en -technieken. Goed nieuws voor jou als gebruiker!

Updates door de fabrikant

Maar bedrijven kunnen nog meer doen. Niko brengt elke drie maanden updates uit voor zijn gateway. Dat is de intelligente centrale communicatiemodule die in je elektriciteitskast wordt ingebouwd. Deze module verbindt de Niko schakelaars, lichtpunten, … in je huis met internet. Bij een ernstig securityprobleem kan Niko zijn updates versneld uitrollen. Zo blijf je als klant maximaal beveiligd.

Niko Home Control updaten

Je Niko Home Control configuratiesoftware meldt dat er een upgrade nodig is, wat nu? Stel deze niet uit. Als je een nieuwe programmering oplaadt, controleert de software of alle modules en bedieningen de recentste softwareversie hebben. Is er een update nodig, dan verschijnt er een bericht. Een upgrade van de Niko Home Control installatie is dan noodzakelijk. Om de recentste versie van de softwaretools en functionaliteiten te kunnen gebruiken, maar ook om eventuele bugs te herstellen.

Vragen over huisautomatisering, of de beveiliging van je slimme toestellen? Neem contact op met een specialist voor advies. Vraag meteen ook je gratis infobrochures aan

In samenwerking met Niko

Meer nieuws van Niko

Stuur je Bose- of Sonosinstallatie met Niko Home Control aan

Met 1 tik op je smartphone je favoriete afspeellijst uit je boxen doen knallen?

Een tweede keer bouw je slimmer. Huisautomatisering is dan vanzelfsprekend.

Yves (49) en Hilde (48) kochten een tweede woning die ze in 2016 verbouwden.

Niko integreert slimme verlichting van Philips Hue

Niko, de Belgische nummer één in schakelmateriaal en Smart Home, zet een volgende stap in de same

GRATIS Nieuwsbrief